Непарнокопитні

Непарнокопитні - ряд наземних плацентарних ссавців, що відносяться до типу хордові тварини. Разом із загоном парнокопитні є істинно копитними тваринами. До даного загону відносяться тварини великих і дуже великих розмірів з непарною кількістю пальців на кінцівках (один або три), які формують копита. Загін парнокопитних об'єднує три сімейства: носорогів, кінських, тапірів. В даний час відомо 17 видів тварин, що належать за класифікацією до цього загону.

neparnokopitnyНайбільш ранні знахідки викопних останків непарнокопитних датуються початком еоценового періоду. До початку міоценового періоду був розквіт непарнокопитних. Вчені пов'язують занепад і вимирання деяких видів непарнокопитих з широким розповсюдженням в середньому міоценового періоді парнокопитних, які займали ті ж екологічні ніші, але мали перевагу - більш розвинену травну систему.

Дикі непарнокопитні зустрічаються в даний час в степах, пустелях, лісостепах Центральної і Південної Америки, у Південній і Східній Африці, Середній, Південно-Східної та Південної Азії. Зменшення життєвого простору і полювання спричинили скорочення чисельності диких видів непарнокопитних. Багато хто з цих тварин одомашнені. Так, домашні коні і осли широко поширені по всій земній кулі, в Австралію вони також були завезені людиною.

Представники різних видів ведуть різний спосіб життя, часто він визначається місцем існування. Активність у цих тварин сутінкова або нічна. Кінські об'єднуються в стада і населяють відкриті простори - степи, савани, напівпустелі. Носороги ведуть одиночний спосіб життя. Їх можна побачити в афрканскіх саванах і болотистих, лісових місцевостях Азії. Тапіри живу поодинці, зустрічаються, в основному, в лісах тропіків. Всі тварини із загону непарнокопитних є рослиноїдних. Вони вживають в їжу трав'янисті рослини, листя та інші частини чагарників і дерев.

У всіх непарнокопитних є спільні риси будови, в основному, стосуються будови кінцівок і зубів. Розміри цих тварин середні або великі. Довжина тіла може досягати 5 м, а висота в холці 2 м. Носороги займають друге місце за величиною після слонів серед наземних мелкопітающіх. Виразність волосяного покриву різна у різних видів. Так, у носорогів він рідкісний, виражений потовщений епідерміс. У коней і тапірів шерсть коротка і густа, фарбування її сіра або коричнева. Для зебр характерні вертикальні чорно-білі смуги. У дитинчат тапірів є горизонтальні смуги на тілі.

У зв'язку з тим, що у непарнокопитних найбільше навантаження припадає на центр кінцівки, краще розвинений третій палець, решта атрофувалися в різному ступені. Тільки у тапірів через м'яких грунтів в їхньому середовищі проживання на передніх кінцівках збереглося по чотири пальці, а на задніх - по три. У коней є всього один палець на кінцівки, а копито покриває його повністю. У тапірів і носорогів копито розташоване тільки спереду.

У непарнокопитних число і будова зубів відрізняється в залежності від типу харчування. Ікла і різці невеликих розмірів або відсутні зовсім, як у африканських носорогів. Голова цих тварин подолговатой форми, верхня щелепа витягнута. Тому між передніми і бічними зубами верхньої щелепи є вільний простір - діастема. Розміри і висота корінних зубів різні і залежать від того, харчується тварина жорсткої рослинною їжею або м'якою. У тих видів, які вживають в їжу, в основному, траву, щелепи масивні, щелепний суглоб посаджений глибоко, а щелепа щодо великих розмірів. У носорогів є один або два роги з кератину, а не з кісткової тканини, як у парнокопитних.

Будова травного тракту непарнокопитих дуже відрізняється від такого парнокопитних. У них однокамерний простий шлунок, а їжа довго перетравлюється в товстій кишці, як у гризунів. Кишечник цих тварин довгий, у коней - до 26 м.

У самок є дворога матка. Термін вагітності тривалий (від 330 до 500 днів), потомство нечисленне. У більшості випадків у самки на світ з'являється одне дитинча. Новонароджені вже через кілька годин здатні пересуватися слідом за матір'ю. Тільки у тапірів малюки проводять перші кілька днів після народження в затишному місці. Протягом року самка вигодовує дитинчат молоком, статева зрілість настає у віці від двох до восьми років. Тривалість життя непарнокопитних досягає 50 років.

В історії людства одомашнені кінь і осел із загону непарнокопитних зіграли важливу роль як транспортні засоби, а також при проведенні сільськогосподарських робіт. Ці види непарнокопитних одомашнили ще кілька тисяч років тому до нашої ери. В даний час у зв'язку з розвитком науки і техніки ці тварини не використовуються в розвинених країнах. Їх розводять для занять спортом, як хобі. Але в країнах, що розвиваються непарнокопитні серед домашніх тварин ще поширені. На сьогоднішній день деякі види загону непарнокопитних близькі до зникнення. Це кінь Пржевальського, суматранський носоріг, африканський осел, чорний носоріг, яванська носоріг, гірська зебра, гірський тапір, зебра Греві, індійський носоріг.