Літяги

Родина літяги відносяться до ряду гризунів класу ссавців типу хордові, за будовою організму і способу життя представників подібна до родини білячі, проте тварини мають добре розвинену літальну перетинку, що представляє собою покриту шерстю складку шкіри між передніми і задніми кінцівками. У передній частині ця перетинка підтримується кісточкою, що відходить від зап'ястя. Є також виражені плечова і міжстегнова складки. Будучи розправлені, ці складки допомагають планіруючому спуску звірків при стрибках з гілки на гілку з одного дерева на інше. Більша частина представників родина літяг поширена в тропічному поясі. У Росії зустрічається один рід і вид.Літяги

Будова

Розміри тіла білки літяги в довжину становлять 13,5-20,5 см, хвоста 9-14 см, ступні 3-4 см, вуха 1,5-2 см. Передні та задні кінцівки з'єднуються складкою шкіри, що йде з боків тіла та має волосяний покрив. Вона виконує функцію парашута і частково несе тіло при стрибках. У передній частині ця складка підтримується спеціальною кісточкою, що йде від зап'ястя і приблизно однакова по довжині з кістками передпліччя. Літяга має довгий хвіст, опушений густим, але менш довгим волоссям, ніж у білки. Очі великі і опуклі, що обумовлено сутінковим і нічним способом життя тварин. Шерсть тонка і м'яка, світло-сірого кольору, іноді з переважанням бурих, охристих або іржавчастих відтінків, особливо у забарвленні хутра влітку.

Носова частина черепа укорочена, довжина діастеми дорівнює довжині корінних зубів, інколи незначно перевищує; довжина різцевих отворів становить більше половини довжини діастеми. Довжина відносно великих барабанних камер приблизно дорівнює позаочноямковій ширині. Міжочноямкова область у центрі має жолобоподібне поглиблення. Форма коронок корінних зубів така ж, як у білки звичайної, але на валиках жувальної поверхні є більша кількість горбків, тому будова її більш складна.

Літяги, як і білки, пристосовані до лазіння. Тому спостерігається подовження кісток кінцівок, зокрема, гомілок і передпліч; ліктьова і мала гомілкова кістки сильно скорочені, а в їх нижньому відділі, відповідно, на третину і половину довжини нерухомо з'єднані з променевою і великогомілковою кістками.

Північна межа ареалу проживання літяги умовно проведена через Кольський півострів, Уральські гори. На Камчатці та Курильських островах представники родини відсутні, але зустрічаються на Шантарських островах і Сахаліні. Крім того, літяга зустрічається у північно-східній Німеччині та північній Скандинавії, а також у північних областях Монгольської Народної Республіки, в Кореї і на північному сході Китаї. Знахідки залишків тварин даної групи четвертинного віку описані із Забайкалля і печер Алтаю.

У зв'язку з потайним способом життя і відносною нечисленністю, особливо в західних областях ареалу проживання, фізіологія цих тварин мало вивчена. У зоні хвойної тайги зустрічаються рідше, ніж у широколистяних і змішаних лісах, де при освоєнні північних регіонів дотримуються переважно долин річок; в Сибіру літяга зазвичай мешкає у високостовбурних листяних лісах. Відкритих гнізд не будує, а вибирає дупла, створюючи в них на зиму гнізда сфероподібної форми; рідше займає занедбані білячі дупла. Характерний сутінковий і нічний спосіб життя, вдень зустрічаються, в основному, молоді звірки в період розселення. З дерев на землю літяги спускаються рідше, ніж представники білячих, і поступаються їм тут у швидкості та спритності рухів, однак лазять спритніше їх по стовбурах і гілках дерев, чіпляючись за виступи кори короткими, але сильно вигнутими і гострими кігтиками. Зупинившись при русі по стовбуру, тварина закидає хвіст за спину і повертається трохи навскоси, головою вниз. У такому положенні, літяга може довго нерухомо висіти, незначно відрізняючись візуально від темних наростів на корі дерева. По тонких гілках переміщається, підвішуючи до них знизу. Зазвичай літяги пересуваються планувальним польотом по низхідній довгій параболічній кривій на відстань 30-35 м по прямій траєкторії. Можуть спритно змінювати напрямок польоту, навіть під кутом в 90 °, використовуючи при цьому хвіст як кермо.

Розмноження

Літяга приносить тільки один послід в році; не більше чотирьох молодих звірків. Крик тварин нагадує стрекіт чи писк, а при подразненні – різкі звуки, цокотіння і бурчання, більш дзвінке, ніж у білки. Раціон харчування літяг - бруньки, кінцеві пагони і шишечки листяних порід: клена, вільхи, берези; останні 2 види збирають у запас на зиму, іноді в значних кількостях. Крім цього, харчуються також пагонами хвойних дерев: наприклад, в Якутії зимовий корм літяг складається тільки з бруньок модрини. Також їдять ягоди. У справжню зимову сплячку літяга не впадає; взимку виходить зі сплячки рідше, ніж білка, і не кожен раз шукає їжу. Два рази на рік буває линька, причому осіння походить від голови до хвоста, тобто у зворотному напрямку, ніж у білки. Шкурка літяги відноситься до так званих другорядних видів хутра; вона легка і красива, проте нетривка.