Гусеподібні

Гусеподібні (пластивкодзьобі) - це ряд кілегрудих (новонебних) водоплавних птахів. Даний ряд ділиться на дві родини: качині і паламедеї. В даний час відомо близько 200 видів гусеподібних, причому основна більшість цих видів належать до родини качиних. Викопні останки гусеподібних знайдені в пластах, що відносяться до крейдяного періоду. Їх предками були давні наземні рослиноїдні птахи, схожі за будовою на куроподібних. Найближчі сучасні «родичі» гусеподібних - представники ряду куроподібних.

gusepodybnyЦі птахи мешкають на всіх материках, крім Антарктиди. Їх життєдіяльність пов'язана із водоймами. Гусеподібні добре плавають, багато з них здатні пірнати. Багато представників цієї родини в'ють гнізда на берегах прісних або солоних водойм. Деякі види гусеподібних рослиноїдні. Інші харчуються рибою та водними безхребетними тваринами. Птахи, що живуть в помірному кліматичному поясі та на півночі, здійснюють сезонні переліти. Представники гусеподібних - гуси, качки, лебеді, тощо.

Птахи ряду гусеподібних мають спільні риси зовнішньої будови. Вони середніх або великих розмірів із довгою шиєю та укороченими ногами. Маса різних видів цих птахів коливається від 200 грам (чирок-свистунок) до 13 кг (лебідь шипун). Водний спосіб життя визначає риси зовнішньої будови гусеподібних. Так, подовжена шия полегшує видобуток їжі з-під води. А завдяки особливій плавальній перетинці, що сполучає три передніх пальця на кожній нозі, птах швидше плаває. Дзьоб гусеподібних птахів широкий і сплощений. По краях наддзьобка та піддзьобка є поперечні пластинки з рогової речовини. Таким чином, у річкових качок у дзьобі утворюється цедільний апарат, у гусей і казарок - пристосування для щипання трави, у крохалів, завдяки зубцях на рогових пластинках в дзьобі, утримується спіймана риба.

Оперення у гусеподчбних водонепроникне, у багатьох видів - строкате. Зовнішні пір'я змащуються водонепроникним секретом, що виділяється особливими залозами в шкірі, зокрема, куприковою залозою. Виділення мастила відбувається при натисканні дзьобом. У зв'язку з цим, птахи багато часу проводять, доглядаючи за пір'ям. Теплоізоляція у птахів ряду гусеподібні забезпечується за рахунок добре розвиненого шару пуху і підшкірного жиру.

Птахи із ряда гусеподібні відносяться до виводкових і розмножуються один раз на рік. Гніздяться птахи на берегах водойм. Самка відкладає від двох до п'яти яєць (зазвичай більше п'яти) та висиджує їх до 25 днів. Пташенята, що вилупилися, покриті пушком і вже через деякий час можуть самостійно бігати та плавати. У більшості птахів цього ряду пташенята здатні літати через 2-4 місяці. До цього часу самка одна або разом з самцем стежить за ними і в разі небезпеки захищає від ворогів.

Значення гусеподібних для людини дуже велике. Більшість з них є об'єктами промислу. На них полюють заради м'яса та пуху. Качку-крижня і сірого гусака одомашнили і за тисячоліття виведено багато їхніх порід. В даний час причини скорочення чисельності гусеподібних - інтенсивний промисел, у тому числі браконьєрство. Тому популяція гусеподібних зменшилася. Багато які з диких видів цих птахів опинилися під загрозою зникнення і потребують охорони. У Міжнародну Червону книгу занесені лебідь-шипун, гага звичайна, червоновола казарка, лебідь малий, інші.