Дятлоподібні

Дятлоподібні - ряд деревних птахів типу хордові тварини, відмітною особливістю представників якого є звичка стукати дзьобом по корі дерев. Ці постукування дзьобом дятлоподібні використовують як засіб зв'язку для позначення території володіння, а також для добування комах, що живуть в стовбурах дерев, які служать цим птахам їжею. Також птиці даного ряду при постукуванні дзьобом по стовбуру дерев видовбують дупла для облаштування гнізд.

dyatlopodybnyРяд дятлоподібні об'єднує 6 родин: дятли, тукани, бородатки, ямакари, медовказівники, ленивки. В даний ряд входять близько 400 видів. Ці птахи за особливостями будови і систематикою близькі до примітивних горобиних і ракшеподібних.

Птахи ряду дятлоподібні мешкають на всіх материках, крім Австралії, також вони не зустрічаються в Новій Гвінеї, Полінезії, на Мадагаскарі. Найбільш різноманітно представлений ряд дятлоподібних у тропічних джунглях. На території Росії та України живуть тільки представники родини дятлів. Більшість дятлоподібних живуть у лісах, степах, харчуються комахами та їх личинками. Іноді розоряють гнізда інших птахів, поїдають їх яйця і пташенят. Також дятлоподібні вживають рослинну їжу - насіння, ягоди.

Всі дятлоподібні - птахи дрібної та середньої величини масою від 6 до 300 г. Вони мають пухке оперення, пух відсутній. Статевий диморфізм у особин даного ряду не спостерігається. Більшість птахів мають довгий прямий долотоподібний дзьоб і довгий загострений шорсткий язик як пристосування для виколупування комах із деревини. Для дятлоподібних характерний довгий хвіст конічної форми, на який птах спирається при лазінні по деревах. Пальці на ногах дятлоподібних розташовані таким чином, щоб було зручніше чіплятися за гілки дерев. На кожній лапі по чотири пальці, два з яких спрямовані вперед, а два - назад.

Дятлоподібні - моногамні птахи. Вони облаштовують гнізда в дуплах, які довбають самостійно, рідше в норах або термітниках. Насиджують яйця і годують пташенят, що вилупилися, самка і самець по черзі. Пташенята вилуплюються сліпі, голі і абсолютно безпорадні. А приблизно через місяць вони залишають гніздо повністю опереними.

Птахи поза шлюбного періоду ведуть одиночний спосіб життя або збиваються в невеликі групи, мешкаючи строго на певній території. Більшість дятлоподібних є кочуючими або осілими птахами, тільки деякі види - перелітні.